A Bézs-ből minden kiderül? – heti devizapiaci jelentés


-A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar gazdaság becsült növekedését ebben az évben 0,4%-kal, azaz 3,8%-ra emelte. A következő évre 0,2%-kal javította a növekedési kilátásokat, de összességében a gazdaság növekedése az IMF szerint 3%-ra lassul. -Ezen a héten a forint erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben is.
2018.04.20 15:00


Sokat ingázott a héten a forint

 

A forint változékonysága az euróhoz képest viszonylag alacsony volt a héten, ennek ellenére a forintnak sikerült erősödnie. A kereskedelem többnyire a 310,0 – 310,9 HUF/EUR árfolyam sávban folyt, azonban a hét legerősebb értékei szerda délutánra álltak be, amikor a kereskedelem rövid időre kitolódott egészen a 309,6 HUF/EUR árfolyam szintig. Később azonban visszatért valamivel a 310 HUF/EUR árfolyam szint fölé.


Hogyan nyerhetsz a zuhanó árfolyamokkal? Mutatjuk ITT.

A HUF/USD devizapár alakulása ismét - elsősorban - a főbb piacokon zajló történéseket tükrözte. A hét elején a forint a 250 HUF/USD árfolyam szintig erősödött, majd kedden kissé korrigálta ezeket az értékeket, hogy azután szerdán ismét visszatérjen a korábbi árfolyam. A kereskedelem egészen csütörtökig nagyrészt a 251 HUF/USD árfolyam érték alatt stabilizálódott.

 

A „Bézs-ből” minden kiderül?

 

Az amerikai dollár gyengülő tendenciája befolyásolta az EUR/USD devizapár alakulását is, amelyet a hét elején leginkább a szíriai háborús konfliktustól való félelem okozott. Később a piac alakulása elsősorban az eredményszezont tükrözte. Szerdán - közép európai idő szerint az esti órákban - megjelent az Amerikai Központi Bank (Fed) Bézs Könyve, amelynek végül nem volt jelentős hatása a piacokra. (A Bézs Könyv a Fed jelentése az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáról, és az előrelátható időszak növekedési kilátásainak értékeléséről.) A  Fed az alábbi tényezőket tekinti a legfontosabbnak: a vállalati hitelek iránti erős érdeklődést, a növekvő háztartási fogyasztást és a nagyon kedvező munkaerő-piaci helyzetet, amelyeknek köszönhetően az amerikai gazdaság továbbra is megmarad az erős növekedési pályáján. A jelentésben szerepel az is, hogy az üzleti bizalom a gazdaság iránt továbbra is pozitív marad (a Fed 12 regionális körzetében), a vállalkozók azonban hangot adtak komoly aggodalmaiknak a Donald Trump elnök által bevezetni kívánt, lehetséges vámügyi intézkedések miatt. „Minden tényezőt figyelembe véve a dollár a hét közepére 1,238 USD/EUR árfolyam szintet produkált.” - mondta az AKCENTA CZ szakértője.